În medicina estetică, există mai multe metode diferite de întinerire facială: laser fracționat ablativ, radiofrecvență fracționată cu microace, ridicare inteligentă, acid L-polilactic, acid hialuronic. Ce sa aleg? Care opțiune de întinerire este cu adevărat mai bună?
Care metoda este cea mai buna?
Niciuna dintre aceste metode nu poate fi numită cea mai bună. Fiecare dintre ele folosește mecanisme diferite, potrivite pentru diferite tipuri de piele și probleme ale pielii, forma feței, vârsta, gradul de afectare a pielii și atrofia țesutului facial și implică, de asemenea, timpi diferiți de recuperare după tratament. Fiecare dintre ele are propriile sale avantaje și dezavantaje.
Comparând procedurile de întinerire, pacientul înțelege ce presupune o abordare individuală. Nu există o metodă universală. Prin urmare, soluția ideală pentru persoanele care caută ajutor de la o clinică de estetică este să meargă undeva unde există multe opțiuni terapeutice. Cu cât gama de posibilități este mai largă, cu atât este mai bine să individualizezi oferta.
Laser fracționat
Să începem cu laserul de ablație fracționată pentru că este cea mai comună metodă. Și din punct de vedere al eficienței, un laser ablativ este singura opțiune corectă.
Laser fracționat înainte și după
Laserul fracționat ablativ întărește și întinerește pielea. Acționează în două direcții:
- La suprafata pielii, promovand revigorarea sa activa - pielea devine fina, frumoasa, placuta la atingere, are o culoare uniforma;
- Stimulează producția de colagen, ceea ce duce la un efect de lifting și de îngroșare.
Laserul fracționat ablativ este potrivit pentru întinerirea pielii îmbătrânite: cenușie, flăcătoare, cu semne de fotoîmbătrânire și riduri. Merită să folosiți această metodă atât în scop preventiv (30+), cât și la bătrânețe, când problemele îmbătrânirii pielii sunt deja vizibile.
Cu toate acestea, chiar și un astfel de dispozitiv perfect nu este o soluție pentru toată lumea.
- În primul rând, pielea după procedură necesită câteva zile de stat acasă și nu toți pacienții își pot permite o perioadă lungă de recuperare.
- În al doilea rând, dacă pielea este lăsată și subțire, atunci laserul nu va da efectul dorit. Nu va fi posibil să restabilim suficient volumul țesuturilor cu ajutorul acestuia și nu vom avea un efect de lifting atât de profund ca atunci când folosim alte metode, de exemplu, tratamentul cu microneedle RF.
Radioterapia fracționată cu microace RF
Radiofrecvența fracționată cu microace poate fi o alternativă sau o completare la ablația laser fracționată. Această procedură presupune puncția simultană (cu ace) și încălzirea pielii (radiofrecvență). Deoarece acele lucrează mai adânc decât laserul (ace de până la 3, 5 mm, laser de până la 1, 5 mm), obținem un efect de lifting mai puternic, deseori chiar reprezentând o alternativă la un lifting chirurgical facial deoarece sunt stimulate straturile mai adânci de țesut.
Radioterapie fracționată cu microace RF înainte și după
Perioada de recuperare după tratamentul cu radiofrecvență este, de asemenea, mai scurtă - este suficientă o zi pentru ca roșeața pielii să dispară.
Dar dezavantajul acestei metode este că microacele RF nu au același efect de revigorare ca un laser ablativ.
Caracteristica comună a acestor metode este că ambele funcționează prin stimulare. Ne ocupăm de distrugere pentru a restabili țesutul tânăr normal. Laserul fracționat are un efect suplimentar de peeling care împrospătează pielea. Pe de altă parte, microacele RF lucrează mai adânc și au o perioadă de recuperare mai scurtă.
Cum să aplici aceste cunoștințe în practică? Ambele metode sunt la fel de eficiente împotriva ridurilor și a cicatricilor de acnee.
Lifting facial inteligent cu fire
Odată cu vârsta, pielea feței devine mai subțire și lăsată, iar țesuturile mai profunde se pierd. Prin urmare, trebuie să întărim pielea. În acest caz, ridicarea inteligentă va ajuta.
Facelift cu fire înainte și după
Tratamentul constă în injectarea locală de microace chirurgicale cu fire, care oferă un efect stimulant. Firele introduse provoacă îngroșarea și cresc densitatea pielii, iritând țesutul. Diferența, în comparație cu laserul fracționat sau RF cu microace, este că firele creează o schelă de colagen în zonele planificate. Mai mult, iritația pielii durează mai mult decât în cazul unui laser fracționat, aproximativ 6-9 luni – atât timp rămân firele în piele înainte de a se dizolva. Și procedura în sine nu necesită recuperare - maximum câteva ore.
acid L-polilactic
Aici introducem și o substanță în piele, a cărei sarcină este de a stimula celulele să se regenereze. Acest proces durează mult timp - iritația celulelor cu acid l-polilactic înainte de a fi absorbit complet durează câteva luni, rezultând o creștere treptată, clară a volumului țesutului.
Acid L-polilactic înainte și după
Această metodă este ideală pentru netezirea jgheaburilor lacrimale, a brazdelor nazolabiale, a tâmplelor scufundate sau a obrajilor. Dezavantajul metodei este că nu poate fi folosită pe frunte, pleoape și gât. Aici este ideal un lifting facial inteligent.
Pentru a rezuma cele patru metode:
- Laserul fracționat ablativ și microacele RF sunt mai bune pentru strângerea, reînnoirea pielii, eliminarea cicatricilor și ridurilor;
- Acidul L-polilactic și ridicarea inteligentă sunt mai potrivite pentru creșterea volumului, reconstrucția cavităților, de exemplu. pentru tratament volumetric.
Acid hialuronic
Această metodă este potrivită atunci când pacienții doresc să corecteze rapid ceva, de exemplu, brazde nazolabiale. Cu toate acestea, trebuie să știți că acidul hialuronic este doar un camuflaj care maschează problema. Brazdele adânci sunt rezultatul căderii pielii obrajilor, iar cel mai bun loc pentru a începe este prin întărirea țesutului folosind laser sau microneedling cu radiofrecvență.
Acid hialuronic înainte și după
Atunci când alegeți o metodă, este de asemenea necesar să țineți cont de faptul că aceasta nu este potrivită persoanelor care suferă de boli autoimune. Deși acizii cosmetici sunt materiale biocompatibile, aceștia sunt obținuți prin procese biotehnologice și nu sunt țesutul propriu al organismului, deci provoacă iritații țesuturilor din jur. La persoanele cu boli autoimune, sistemul imunitar este imprevizibil și reacționează exagerat la orice corp străin.
Comparația metodelor de întinerire facială
Metodă | Cum functioneazã | Efect | pro | Minusuri |
Laser fracționat ablativ | Stimulează producția de colagen și împrospătează pielea prin peeling. Timpul de „iritare" a pielii este de miimi de secundă, iar perioada de recuperare a pielii este de 1-4 luni. |
Reîmprospătează și luminează pielea, netezește neregulile (cicatrici, pori), îmbunătățește culoarea, tensiunea, creșterea elasticității, creșterea grosimii, netezirea ridurilor. | Afectează atât suprafața pielii, cât și straturile sale interioare. Oferă efecte puternice. |
Timpul de recuperare este de până la 7 zile. Rezultate volumetrice blânde. |
Microace RF fracționate | Stimulare prin efecte mecanice și termice. Timpul de „iritare" a pielii este de zecimi de secundă, iar perioada de recuperare a pielii este de 1-4 luni. |
Efect de lifting puternic, netezirea neregulilor (cicatrici, pori), strângere, creșterea elasticității, creșterea grosimii, netezirea ridurilor. | Timp de recuperare: 1 zi. Efecte puternice | Nu împrospătează suprafața pielii - fără exfoliere a pielii. |
Restaurarea volumului | Stimulare prin iritație (microsecțiuni chirurgicale). Timp de „iritare" a pielii: 6-9 luni. |
Refacerea volumului pielii, mărirea grosimii și elasticității acesteia, refacerea cariilor acolo unde este necesar, efect de lifting. | Timp de recuperare: câteva ore. | Nu împrospătează suprafața pielii (fără peeling) Riscul unei reacții hiperactive a organismului. |
acid L-polilactic | Stimulare prin iritare (acid l-polilactic). Timp de „iritare" a pielii: 9-12 luni. |
Refacerea volumului pielii, mărirea grosimii acesteia și refacerea cariilor acolo unde este necesar, efect de lifting. | Timp de recuperare: 1 zi (dar există riscul de vânătăi). | Riscul unei reacții hiperactive a organismului. Nu poate fi folosit pe toate zonele (de ex. gât, frunte). |
Acid hialuronic | Elimina ridurile, brazdele si cariile prin umplerea acestora. Timp de iritare a pielii: nu. | Eliminarea ridurilor și brazdelor prin umplerea acestora. Schimbarea formei feței prin creșterea volumului părților evidențiate sau umplerea golurilor. | Efect rapid. Timp de recuperare: 1 zi (risc de vânătăi). Capacitatea de a dizolva acidul în cazul unui tratament necorespunzător (urât). |
Efectul se datorează administrării medicamentului și nu regenerării tisulare. Durată de acțiune relativ scurtă. Posibilitatea de a muta medicamentul. |